Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

ArcheAge, WoW czy Aion?

Skayblas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam się między tymi 3 tytułami, w co zacząć grać.

Jak zacznę w coś grać to gram długo (Metin2 6 lat, Minecraft 6 lat, LoL 3 lata i gram dalej, Warrock 3 lata).

ArcheAge - grałem 5 dni, genialna grafika

WoW - właśnie gram 2 dni, grafika średnia, wogóle nie widze tu ludzi, są tu jakieś miasta?

Aion - nie grałem, ale słyszałem że godna uwagi

W grę wchodzą jeszcze inne mmorpg, jeśli są jakieś fajne.

Zależy mi najbardziej na grafice postaci, pvp i ilości graczy na jednym serwerze.

Opublikowano

z tytułow mmorpg + moba ktorych grałam wypisze Ci wszystko z swojego doswiadczenia.

no to tak:

MOBY:

Dota2 - znacznie trudniejsza od Lola wymaga ogaru, ale wymasterowana daje duzo funu ze wzgledu na skomplikowane mechaniki można sie niezle bawic.

HotS - easy2play, hard2master, gierka pozornie łatwa przyjemna dla nowych osób dość łatwa w porównaniu do innych gier tego typu, ale na wyzszych poziomach rozgrywki wymaga wiecej skilla nawet niz dota/lol ze wzgledu na swoja łatwosc.

Smite - mi sie osobiscie nie spodobał, nie moge powiedziec wiecej na temat tej gry, bo nie pogralam zbyt dlugo

MMORPG:

ArcheAge - pomimo grafiki gra jest kompletnym niewypałem TRIONu, grałam od początku wypuszczenia gry na EU, twórca gry chcąc rozwałdować kolejki na serwery stworzył ich bardzo dużo, a potem jak zaczęły sie wyludniać zaczeli je łączyć przez co ucierpiała ekonomia serwerów i zjebały sie ceny.

Instacje, dungi - są wypadem na 5 min, krótkie bez mechanik wystarczy klikac skille

PvP - grajac przez kilka dobrych miesiecy stwierdziałam ze pvp w tej grze nie istenije bo wygrywa je ten kto pierwszy wycastuje skill

Gra opiera sie głownie na robieniu traderunów i grindowaniu, mozna sie zrzygac po pewnym czasie...

Cabal - grałam około 3 lat przyjemna gierka, dosc spoko grafika ( teraz wyszedł Cabal2, wiec mozna sie pobawic tez tam )

Instacje, dungi - niektóre są dość skomplikowane i wymagaja czytania questa loga, zeby ogarnac co trzeba robic

pvp - chyba jedno z fajniejszych jakie spotkałam w mmo, bo opiera sie na combowaniu, czyli musisz miec szybkie palce i dobrze klikac

W sumie tutaj raczej typowe mmo - farmisz itemsy, expisz, bogacisz sie

Aion - nie grałam, nie wiem

TERA - grafika 10/10, ale w sumie duzo nie powiem, bo nie pogralam zbyt dlugo, ale pamietam ze mi sie podobała.

No i moj konik World Of Warcraft - grafika na pierwszych levelach nie powala, ze wzgledu na 'starosc contentu' WoW jest grą która cały czas sie rozwija i blizzard robiąc kolejne dodatki nie aktualizował grafiki na straszych tzn. zaczynaja gre grasz na grafice z [powiedzmy] 2007 roku, wiec wyobraz sobie że w 2007 roku taka grafika była uber pro, na obecnym dodatku jest dosc spoko prezentuje sie tak:

D1ib9EF.jpg

Dunegony w wowie sa dosc łatwe, chociaz sa niektóre mechaniki które mogą sprawdzić problem

Raidy - na łatwych poziomach są okej dla nowych, ale na poziomie heroicznym czy mitycznym wymagają niezłego ogarnia, myślenia i szybiej rekacji, bo margines bledu jest naprawde mały. tzn. staniesz w złym miejscu, nie podejdziesz go kogos/nie odejdziesz od kogos i mozesz zabić 20 innych osob w raidzie, przez swoj blad

pvp - nie istanieje pvp 1v1, chyba ze z przecina frakacja ( cos jak w metinie - znajdziesz kogos z innego krolestwa i go tłuczesz ) jest pvp 2v2, 3v3, 5v5 lub battlegroudny 10v10. pPp wyglada w ten sposob ze przenosi Cie na specjalna arene do pvp z roznymi obiektami z ktorymi mozesz sie schować lub uciekac no i mordujesz niewiernych XDD CO do ilosci osob, mozesz nie czuc ilosci grajacych osob, bo to nie metin i nie wystawia sie sklepów w m1 i ciezko zauwazyc populacje serwerową jednak np w srody kolo 20 jak ludzie zbieraja sie na raidy, mozna spotkac pod wejsciami dosc pokazne ilosci osob np.

tFOJJaV.jpg

Powodzenia w wybieraniu :)

3KIpGJ1.gif

Opublikowano

ten WoW to jednak przyciąga. Razi tylko ta grafika postaci, no ale preżyje.

klasa - w metin2 grałem wojownikiem. teraz chcę grać w coś w stylu ninja-assasin lub kimś kto posługuje się czarną magią. jaką klasę wybrać?

i jeszcze jedno - da się ściągnąć jakieś spolszczenie, bo angielski znam na takim poziomie że powoli czytam i rozumiem ale mnie to męczy. i trudniejsze słowa musze sprawdzać co znaczą.

Opublikowano

jest jakis addon z spolszczeniem questów chyba do 1-60, ale nie mam pojecia czy dziala jeszcze na globalu...

Ale pograsz troche i zrozumiesz schemat questów to nie bedzie Ci potrzebne spolszczenie ;p

Co do klasy

ninja to rogue - kazda klasa ma kilka roznych specjalizacje cos jak body i mental w metinie, w rogue chyba najlepsza speca na poczatek jest 'combat'.

czarna magia - warlock

3KIpGJ1.gif

Opublikowano

A jakie rasy jest sensownie dobrać do Rogue. A jakie do Warlock?

Pasują do czegoś ludzie a najlepiej elfy? bo inne rasy nie podobają mi sie wizalnie

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Polecam Neverwinter , z grafy spoko , ludzi od c***a i fajnie jest kappa :D

Jak już wow to prywat

ArcheAge fajne na chwile , wbiłem 18 pzm i nudy

Popatrz sobie na nowe prywaty m2 jakiś medium czy coś

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

i jeszcze jedno - da się ściągnąć jakieś spolszczenie, bo angielski znam na takim poziomie że powoli czytam i rozumiem ale mnie to męczy. i trudniejsze słowa musze sprawdzać co znaczą.

Na początku (chyba jak każdy) wykonujesz tylko questy, nie czytasz kim kto jest bo dowiadujesz się o tym podczas jakiś krótkich filmików. Dla graczy, którzy już ogarniają i na pamięć znają questy teraz ciekawi ich lore gry, czytają każdy poszczególny quest (czasami zajmuje to wiecej niz sam quest) i bardziej się uczą niż bawią. Powstał płatny addon: zygor guides, można go pobrać za darmo, aczkolwiek trzeba troche poszperać i wybrać wersje równą tej wowa. Addon nie jest po polsku, ale zawsze lepiej się zorientować o co chodzi jeśli wszystko jest podświetlone, a npc którego trzeba zabić / eskortować / pogadać jest wyświetlony zaraz obok questa. Addon działa od 1-100 i sam wybiera krainy, pokazuje ci gdzie tworzyć hearthstone (tzn. pkt na mapie do którego możesz zawsze wrócić, najczęsciej w miastach robią takie "hearthstony") Jak sam go testowałem do powiem ci, że jeśli się liczy sam czas gry to zajęło mi to -20% przynajmniej wbicie do 100. I jeśli się już zdecydujesz kupować WoW'a to radzę ci poczekać, aż wyjdzie nowy dodatek, bo: od razu będą nowe rzeczy, wydasz pieniądze od razu na wszystkie dodatki (jeśli masz taki budżet) i będziesz mógł grać demon hunterem :) Nowy dodatek: Legion.

• 2 tygodnie później...
Specjalista
Opublikowano

Przepraszam, że się wtrącę i odświeżę ale nie mogę wytrzymać xD Przypieprzasz się do grafiki w wowie a grałeś w metina :D ? No tak w metinku grafiki są kradzione z innych gier a grafika jest dopiero na niskim poziomie.. I tak kochani gram i w metina i wowa :) A co do tematu:

Aion: Pograłem godzinę lub dwie to też za dużo Ci nie powiem, ale gra nie potrafiła mnie przyciągnąć a to jest już minus.
ArcheAge: Polityka firmy odrzuca strasznie także nawet nie zacząłem :)
WoW: World of Warcraft no tak to jest gra do której chyba zawsze będę zaglądał, robiłem przerwy pół roczne, miesięczne i inne a i tak zawsze wracam czy to na globa czy na poprzednie dodatki już na privach :) 

Z tych trzech wyborów najlepszy jest wow, zaczynając na polityce firmy a kończąc na raidach które mogą być proste dla newbie oraz trudne jak cholera dla wyjadaczy :)

giphy.gif

Opublikowano

­Nikt ci nie powiedział o aionie :D To prawda, jeśli ta gra nudzi cię po kilku minutach gry - lepiej sobie to daruj, ale jeśli się wciągniesz, to wiedz że zostaniesz na zawsze :D Gra jest bardzo przyjemna, nigdy nie znajdziesz się w sytuacji, kiedy nie masz co robić i się nudzisz ( zawsze jest coś do zrobienia ) Jeśli zastanawiasz się jak wygląda tam rozgrywka, to zobacz kilka filmików na yt.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...